Ervaringen


Etentje

Wij (Manou en Thomas) zijn sinds februari in de statiestraat in Berchem komen wonen. Op één van onze verkennende wandelingetjes door de buurt kwamen we zo de moestuintjes van Posthof VZW tegen. Inmiddels zijn wij druk met het plannen en planten van allerlei groen, maar ook de vijf buren (de ‘prijs’ voor een jaar tuinieren) moesten worden terugbetaald.

Na een eerste kijk op de vraag en aanbod pagina van Buurtwerk, sprong de vraag van Lise meteen in het oog. Lise, een fervente helper met een stevig gevulde rugzak buren, houdt niet van koken en wilde graag eens bij iemand aan tafel anders aanschuiven. Vermits wij het fantastisch vinden om mensen thuis te ontvangen, en al helemaal graag nieuwe mensen ontmoeten, leek ons dit de perfecte start van ons Buurtijdavontuur.

Inmiddels kwam Lise bij ons langs. Wij voorzagen lekkere hapjes van de markt en als hoofdgerecht couscous met kippengehaktballetjes, uiteraard uit eigen keuken. Lise bracht een portie gezelligheid én een aantal interieurtips mee (handig een architecte in de kennissenkring!). Na vier uur gezellig tafelen, hadden wij naast een super fijne avond ook meteen onze eerste buren verdiend. Bovendien leerden we, met het bezoek van Lise, ook meteen de essentie van Buurtijd kennen: een lokaal netwerk van buren onderhouden op een aangename dagdagelijkse manier. Zeker voor herhaling vatbaar!

_________________________________________________________________________________________________________

Hangmat ophangen

Wat ben ik blij met de twee klussers die onlangs kwamen helpen in mijn appartementje! Bert hing mijn rolgordijnen op en boorde haken zodat ik mijn hangmat kan vastmaken op het terras. Daarbij kreeg ik meteen een nuttige tip mee, die nog van zijn moeder komt: plak een open envelop net onder de plek waar je gaat boren, dan valt het meeste stof en steengruis daar al in en heb je later minder opkuiswerk (en sta je er niet te sukkelen met de stofzuiger onder). Handig seg! Nadien kwam Lise mijn nieuwe keuken proper afkitten en de siliconen rond mijn bad vervangen. Het ziet er allemaal heel netjes uit, en we hadden tegelijk ook een fijne babbel! Een geslaagde Buurtijd-ervaring en heel tevreden met het resultaat. 
Zonnige groetjes vanuit mijn hangmat! Jolien

_________________________________________________________________________________________________________

Hulp huiskamerconcert

Het huiskamerconcert bij Iris was een succes, mede dankzij de bakkers van de lekkere taarten, en de lieftallige opdieners!

_________________________________________________________________________________________________________

Kleine klus

Tijdens het stofzuigen was ik even net te enthousiast, en trok ik wat te fel aan het snoer.  Hierdoor kwam het stopcontact deels mee uit de muur.  Niet veilig meer om verder te gebruiken, maar met mijn twee linkerhanden had ik geen idee hoe dit te herstellen.  Gelukkig kon ik via Buurtijd beroep doen op Tania, die al snel een kijkje kwam nemen.  Voor haar was het een klein klusje dat ze snel kon oplossen, voor mij een enorme hulp!  Fijn dat zij mij kon helpen!  
En binnenkort ga ik enkele Buren kunnen verdienen, doordat ik mee ga afwassen tijdens de Volkskeuken.  Wat plezant, zo’n mekaar helpende gemeenschap! 

_________________________________________________________________________________________________________

Wielplankjes

Ik heb meerdere plastieken kastjes met grote plastiek schuiven in.  Ze staan op wieltjes, die na verloop van tijd allemaal gewoon uit het kastje vallen als je het ook maar lichtjes durft opheffen. Heel vervelend, want je krijgt ze er moeilijk, of niet meer, terug in, want de plastieken behuizing geraakt vervormd, of “uitgelodderd” om het met een Antwerps woord te zeggen. En zonder dat vierde wieltje vallen ze ook gemakkelijk om.
Daarom bedacht ik, dat ik wielplankjes wilde, zoals die waar je een stevige bloempot op kan zetten. Die plankjes worden aan schandalig hoge prijzen verkocht ongeveer rond de 25 Euro p/stuk en ze zijn allemaal in dezelfde vierkante, of ronde maat gemaakt. Dus sommige kastjes konden er wel opstaan, nadat ik hun wieltjes verwijdert had, maar enkele kasten waren te groot en die kon ik er enkel in wankel evenwicht (diagonaal) op plaatsen, maar je kon ze dan nog amper verzetten. Dus deed ik een oproep voor iemand die wielplankjes kon maken voor mij.
Na een tijdje bood Stef zich aan. Hij kwam eerst de maten opnemen, bedisselde met mij waar hij het materiaal kon kopen aan redelijke prijzen en ging aan de slag. Groot was mijn verbazing toen hij na enkele weken terugkwam met plankjes die PERFECT van maat waren. Bovendien had hij een vernuftig systeem gevonden om ze met tie-wraps/kabelbinders vast te maken aan de onderkant van de kastjes. I was impressed!!
Dat had ik zelf nooit kunnen maken en ik denk dat ik hem binnenkort nog een keer vraag om enkele kastjes terug op hun pootjes (lees: wieltjes) te krijgen. Ik betaalde hem de afgesproken buren voor zijn tijd en moeite en ben weer een buur-ervaring rijker!
Lilith

_________________________________________________________________________________________________________

Koffiekan

20 jaar geleden, toen mijn man en ik gingen samenwonen, kreeg ik van een collega een koffiezetapparaat cadeau.  Je weet wel, zo eentje met een koffiefilter en onderaan een glazen kan waar de koffie rustig indruppelt.  In de loop van de jaren zijn we die koffiezet heel specifiek beginnen gebruiken tijdens etentjes en familie samenkomsten bij ons thuis.  Met velen samen valt het pas echt op: het wordt stil als iedereen zijn tas koffie heeft .
Afgelopen zomer heb ik tijdens het laatste feest de glazen kan laten vallen.  Kapot.  Letterlijk in 1000 stukjes.
Ik klopte aan bij Buurtijd met de vraag of er misschien iemand ergens nog zo een glazen kan zou hebben liggen?  En ongelooflijk maar waar…  Afgelopen dinsdag kon ik via Buurtijd exact de juiste koffiekan gaan ophalen, bij Dotcom hadden ze precies mijn formaat!  Wat een ongelooflijk geluk en euh… precies op tijd voor alle kerst- eindejaarsfeesten!  Ik kijk alweer uit naar de rust wanneer iedereen zijn tasje koffie heeft 
An

_________________________________________________________________________________________________________

Naar het recyclagepark

Afgelopen week hielp ik Mieke bij het wegvoeren van groenafval en wat ander afgedankt materiaal naar het recyclagepark.  Het werd heel gezellig, met enthousiasme kennisgemaakt met alweer een nieuwe buur uit de buurt… en goed samen- en ge’net’werkt.   

_________________________________________________________________________________________________________

Boodschappen

Afgelopen jaar ben ik van de trap gevallen, en was ik tijdelijk wat minder mobiel.  Veel pijn tijdens het stappen.  Mijn moeder kon me gelukkig wat helpen met het huishouden, maar zij kon niet alles voor me doen.  Ik nam daarom contact op met Buurtijd om iemand te zoeken die eens naar de supermarkt, de bakker en de apotheker voor me wilde gaan.  Snel kreeg ik bericht van Buurtijd, dat Marleen die vlakbij me woont, me graag wilde helpen.  Marleen was mijn reddende engel, en we hadden ook een aangenaam contact.    
Een leuke ervaring, en een nieuw fijn contact!  Dankjewel Buurtijd!