Ervaringen


Etentje

Op 13 juni heb ik een fijn etentje gehad met Katrien en Raf. Tijdens het eten van een vegetarische curry, gekletst over koetjes en kalfjes… Van wetenschap over horeca naar oude boeken en filosofie. Van metal over folkmuziek en alles daar tussen… Over oude gerenoveerde boerderijen en kleine flatjes en misschien dromen over een catamaran….Het was een gezellige avond en we maken al plannen voor een nieuw etentje…
Chris

_________________________________________________________________________________________________________

Tijdens het Buurtijdcafé van maart ’24, gaven Diane, Alex en Laura een mini-concert met de gitaar en viool. Diane startte haar gitaarlessen bij Alex via Buurtijd.

_________________________________________________________________________________________________________

Hoe stel ik mijn wekkerradio in?

Toen mijn Grundig-wekkerradio het na vele jaren trouwe dienst begaf, ging ik in de winkel een nieuwe halen, en vroeg naar ‘een eenvoudige bediening’.  De verkoopster verzekerde mij dat alle handleidingen ingewikkeld waren en dat mensen er vaak voor terugkwamen.

Uiteindelijk kocht ik een goedkoop en naar mijn idee eenvoudig model.  En ook dat bleek voor mij te ingewikkeld om in te stellen! 

Door Buurtijder Sylvia, die ik om hulp vroeg, was dit op korte tijd geregeld.  Zelfs zonder handleiding, die werd pas achteraf geraadpleegd!

Ik ben zeer blij nu ik de wekfunctie eigenhandig kan instellen.  Toffe ervaring!

Marleen

_________________________________________________________________________________________________________

‘Kanuk’ is een vakman met een elastiekje

De slaapkamer is terug stil, als ik het licht aansteek! Als autiste ben ik erg gevoelig voor ALLES; geluiden, tastzin, geuren etc. en ik had de pech dat een nieuwe plafondlamp die ik in mijn nieuw appartement geïnstalleerd had, heel erg zoemde of “buzzzde”.  Tot nog toe vond ik niemand die er een oplossing voor had en de man die het geplaatst had, was uit mijn leven verdwenen, dus deed ik beroep op Posthof… en met veel geluk. 

‘Kanuk’ was erg vriendelijk en vindingrijk.  Nadat we de lamp open gedaan hadden, zag hij ook niet meteen waar het geluid vandaan kwam, maar door aan de onderdelen te voelen/bewegen, kwamen we te weten dat het inderdaad een ballast-blokje was dat zoveel lawaai maakte. Maar het kwam niet door te hoge, of te lage spanning, maar simpelweg, omdat het blokje een millimeter te los zat en dus trilde tegen de metalen bovenplaat van de plafondlamp, als het onder spanning kwam te staan.  We zochten een oplossing en hij kwam op de proppen met een elastiekje om het blokje netjes bijeen te houden, maar niet meer tegen de bovenkant te laten rusten.  Opgelost!

En dan te zeggen dat een technisch ingenieur beweerde dat er niets aan te doen was!!  Pfff. Ik ben ongelooflijk blij en ‘Kanuk’ was ook bescheiden toen ik vroeg hoeveel buren hij ervoor wou. Hij vond 1 Buur al meer dan voldoende.

Nadat ik alles terug opgeruimd had (we moesten het bed tegen de muur omhoog zetten, om de ladder te kunnen plaatsen), ben ik even gewoon blijven zitten in de slaapkamer met het lichtaan, om te genieten van de nieuwe extra ruimte in STILTE.  HEERLIJK!!!!
 Een blije Lilith

_________________________________________________________________________________________________________

Volkskeuken

Blij dat het weer bijna Volkskeuken is!  Zo fijn om dit mee te maken.  Enthousiaste vrijwilligers zorgen telkens weer voor een heerlijk driegangenmenu, het dekken van de tafels, fleurige bloemetjes op de tafels, het opdienen van de maaltijd, het bemannen van de toog, de afwas en de opruim. 
Buurtijders ontmoeten elkaar, vaak een eerste kennismaking met mekaar, en toch vormt zich steeds een superfijn en gezellig team, vol energie om er samen weer een top-Volkskeuken van te maken.  Telkens weer geniet ik hiervan!  Merci allemaal!!!
Inge

_________________________________________________________________________________________________________

Lekkende kraan

Frank was stipt op de afspraak gewapend met allerlei materiaal om de klus te klaren;. een lekkende,doldraaiende kraan terug aan het werk krijgen. Al snel bleek het een lastige karwei omdat mijn kapotte kraan wel oud en roestig was. Even leek het dan ook dat Frank ze niet zou kunnen herstellen. Hij gaf echter niet op en met zijn kennis en ervaring slaagde hij er toch in om terug water uit mijn kraan te krijgen zonder lekkage. Ik kan me eindelijk terug wassen met koud water en mijn waterrekening zal me dankbaar zijn. Na een tasje thee en een babbel zette Frank weer koers naar Antwerpen. De buur is dik verdiend! Bedankt Frank.

Chris

_________________________________________________________________________________________________________

Printerproblemen

Buurthuis Posthof is een gezellige plek die ik leerde kennen door de Berchemse Buurtbabbel. Iedere donderdag spring ik daar binnen en toen zag ik een keer een folder van Buurtijd. Ik las hem door en aarzelde wat. Kon ik wel genoeg doen voor anderen? Is er wel iets wat ik kan? Dat dacht ik toen. Maar dan volgde er toch een gesprek met Inge die mij alles heel uitgebreid uitlegde. Ik moest niet zo paniekerig doen en ik kon goed wat inspiratie opdoen op haar lijst met mogelijke activiteiten. En ja hoor, ik had meteen al een moeilijke vraag voor een IT’er: Mijn printer was niet meer aan de praat te krijgen.

“Geen erg”, zei Inge, “ik zoek wel iemand die dat voor jou kan oplossen”. En zo gebeurde. Tien dagen later stond een jonge Engelstalige IT-geek voor mijn deur. Ik begroette hem vriendelijk en bedacht dat hij er echt uitzag als een IT’er. Ik legde hem kort mijn probleem uit (voor zover ik het zelf begreep natuurlijk) en hij zei “I will sit here for a while”. Voilà. Hij trok zich terug achter mijn bureau en hulde zich in stilzwijgen.

Ik wist niet goed wat doen maar bood hem een glaasje water aan en liet hem dan maar zijn ding doen in stilte. Ik vroeg me vanalles af. ‘Zou hij wel te betrouwen zijn?’ ‘Wat zou hij vinden van mijn klassieke muziek hier? En het geluid van de fluitende vogels in het park?’

Na een uurtje kwam er geluid uit mijn computer. Hij zocht op internet naar hulp om het probleem op te lossen. ‘Oh jee! Dacht ik, het gaat niet lukken!’ Maar ik zei niets. En ja hoor na anderhalf uur lukte het hem dan toch! Ik kon printen!

Ik was dolblij want ik sukkelde al een jaar met die printer die niet wilde printen. Was dit een opluchting zeg!

En nadien werd het pas helemaal leuk. Onze IT’er was ook pas aan zijn eerste klus bezig en hij had ook met Inge gesproken. Hij zat nog met iets. Hij zei: “die Inge daar die heeft een Exel met alle transacties erop. Eigenlijk speelt zij voor een soort Central Bank”. ‘Is it legal?’ Hij vroeg zich af of dit eigenlijk wel kon om zomaar zelf je eigen economie op te starten.

Ik sprak hem over het systeem van ‘letsen’ wat al een tijd bestaat en verzekerde hem dat het legaal was. Ik vond het wel een leuk idee dat wij op Posthof onze eigen centrale bank hebben en onze eigen economie! Leuke opmerking van deze moderne jonge IT’er!

Laten we lekker verdergaan met onze eigen economie daar bij Posthof!

Een tevreden Buurtijder.

_________________________________________________________________________________________________________

Luistercassettes

Al jaren hebben we boven in een kast een doos met luistercassettes. Tijdens de lange

autoritten naar een vakantiebestemming waren ze een welgekomen afleiding. “De

Stoorworm” van Wim Hofman, “De fantastische meneer Vos” van Roald Dahl en andere

verhalen deden de tijd voorbijvliegen.

Ondertussen werden de kinderen volwassen. Afstand nemen van deze cassettes die voor

uren ontspanning hadden gezorgd, was voor ons geen optie. Mogelijks kunnen ze anderen

nog plezieren.

Af en toe komt kleinzoon Nelson op vakantie en de cassettes werden bovengehaald. De

opdracht was nu een cassetterecorder te vinden.

Een zoektocht op 2 de hands.be, meerdere bezoeken aan de kringwinkel leverden geen

resultaat.

Waarom eens niet proberen bij Buurtijd? Een mailtje werd aan Inge gestuurd en al snel

volgde een positieve reactie van Lilith. Ze had geen idee of de cassetterecorder werkte, want

wie heeft nog cassettes in huis om dit te testen?

De radio/cassetterecorder werd opgehaald in Posthof en meteen thuis uitgeprobeerd. De

techniek liet het niet afweten, het toestel werkte perfect. De deal was gesloten!

Onze kleinzoon vindt het leuk om ermee rond te lopen al luisterend naar zijn muziekkeuze of

om op een rustige plaats te luisteren naar de luistercassettes.

Marijs

_____________________________________________________________________________________________________

Bloemetjes met een verhaal

Nooit hield ik echt van bloemen. Ik heb er vroeger bij mij thuis nooit neergezet. Eigenlijk weet ik

niet zo goed waarom.

Hoewel ik zelf niet bij de Volkskeuken eet aangaande uitdagingen met voeding, kreeg ik de kans om

de tafels mee op te vrolijken door bloemen in de vazen te stoppen. Ik kreeg stiekem het gevoel dat ik

het fijn vond om de zaal mee op te vrolijken, in mijn visualisatie zag ik iedereen al gezellig met elkaar

tafelen, toch voelde ik mij er op die manier wel een beetje bij, ook al was ik er fysiek niet echt.

Het leuke was dat ik een heel mooi boeketje zag met verschillende paarse kleuren. Dit was nog over

en ik mocht een boeket mee naar huis nemen.

Uiteindelijk hebben deze bloemen mij een kleine boodschap gegeven…Ik zocht de symboliek op van

de kleur paars, het heeft verschillende betekenissen maar uiteindelijk wat het bij mij aantrekt is dat

het een kalmerend stimulerend gevoel kan geven…Ten minste dit waren de woorden waar mijn

aandacht naartoe ging…en die ik nodig had in mijn verder proces….

De rijkdom van de betekenis van bloemen, dank je wel….

Bieke

_________________________________________________________________________________________________________

Etentje

Wij (Manou en Thomas) zijn sinds februari in de statiestraat in Berchem komen wonen. Op één van onze verkennende wandelingetjes door de buurt kwamen we zo de moestuintjes van Posthof VZW tegen. Inmiddels zijn wij druk met het plannen en planten van allerlei groen, maar ook de vijf buren (de ‘prijs’ voor een jaar tuinieren) moesten worden terugbetaald.

Na een eerste kijk op de vraag en aanbod pagina van Buurtwerk, sprong de vraag van Lise meteen in het oog. Lise, een fervente helper met een stevig gevulde rugzak buren, houdt niet van koken en wilde graag eens bij iemand aan tafel anders aanschuiven. Vermits wij het fantastisch vinden om mensen thuis te ontvangen, en al helemaal graag nieuwe mensen ontmoeten, leek ons dit de perfecte start van ons Buurtijdavontuur.

Inmiddels kwam Lise bij ons langs. Wij voorzagen lekkere hapjes van de markt en als hoofdgerecht couscous met kippengehaktballetjes, uiteraard uit eigen keuken. Lise bracht een portie gezelligheid én een aantal interieurtips mee (handig een architecte in de kennissenkring!). Na vier uur gezellig tafelen, hadden wij naast een super fijne avond ook meteen onze eerste buren verdiend. Bovendien leerden we, met het bezoek van Lise, ook meteen de essentie van Buurtijd kennen: een lokaal netwerk van buren onderhouden op een aangename dagdagelijkse manier. Zeker voor herhaling vatbaar!

_________________________________________________________________________________________________________

Hangmat ophangen

Wat ben ik blij met de twee klussers die onlangs kwamen helpen in mijn appartementje! Bert hing mijn rolgordijnen op en boorde haken zodat ik mijn hangmat kan vastmaken op het terras. Daarbij kreeg ik meteen een nuttige tip mee, die nog van zijn moeder komt: plak een open envelop net onder de plek waar je gaat boren, dan valt het meeste stof en steengruis daar al in en heb je later minder opkuiswerk (en sta je er niet te sukkelen met de stofzuiger onder). Handig seg! Nadien kwam Lise mijn nieuwe keuken proper afkitten en de siliconen rond mijn bad vervangen. Het ziet er allemaal heel netjes uit, en we hadden tegelijk ook een fijne babbel! Een geslaagde Buurtijd-ervaring en heel tevreden met het resultaat. 
Zonnige groetjes vanuit mijn hangmat! Jolien

_________________________________________________________________________________________________________

Hulp huiskamerconcert

Het huiskamerconcert bij Iris was een succes, mede dankzij de bakkers van de lekkere taarten, en de lieftallige opdieners!

_________________________________________________________________________________________________________

Kleine klus

Tijdens het stofzuigen was ik even net te enthousiast, en trok ik wat te fel aan het snoer.  Hierdoor kwam het stopcontact deels mee uit de muur.  Niet veilig meer om verder te gebruiken, maar met mijn twee linkerhanden had ik geen idee hoe dit te herstellen.  Gelukkig kon ik via Buurtijd beroep doen op Tania, die al snel een kijkje kwam nemen.  Voor haar was het een klein klusje dat ze snel kon oplossen, voor mij een enorme hulp!  Fijn dat zij mij kon helpen!  
En binnenkort ga ik enkele Buren kunnen verdienen, doordat ik mee ga afwassen tijdens de Volkskeuken.  Wat plezant, zo’n mekaar helpende gemeenschap! 

_________________________________________________________________________________________________________

Wielplankjes

Ik heb meerdere plastieken kastjes met grote plastiek schuiven in.  Ze staan op wieltjes, die na verloop van tijd allemaal gewoon uit het kastje vallen als je het ook maar lichtjes durft opheffen. Heel vervelend, want je krijgt ze er moeilijk, of niet meer, terug in, want de plastieken behuizing geraakt vervormd, of “uitgelodderd” om het met een Antwerps woord te zeggen. En zonder dat vierde wieltje vallen ze ook gemakkelijk om.
Daarom bedacht ik, dat ik wielplankjes wilde, zoals die waar je een stevige bloempot op kan zetten. Die plankjes worden aan schandalig hoge prijzen verkocht ongeveer rond de 25 Euro p/stuk en ze zijn allemaal in dezelfde vierkante, of ronde maat gemaakt. Dus sommige kastjes konden er wel opstaan, nadat ik hun wieltjes verwijdert had, maar enkele kasten waren te groot en die kon ik er enkel in wankel evenwicht (diagonaal) op plaatsen, maar je kon ze dan nog amper verzetten. Dus deed ik een oproep voor iemand die wielplankjes kon maken voor mij.
Na een tijdje bood Stef zich aan. Hij kwam eerst de maten opnemen, bedisselde met mij waar hij het materiaal kon kopen aan redelijke prijzen en ging aan de slag. Groot was mijn verbazing toen hij na enkele weken terugkwam met plankjes die PERFECT van maat waren. Bovendien had hij een vernuftig systeem gevonden om ze met tie-wraps/kabelbinders vast te maken aan de onderkant van de kastjes. I was impressed!!
Dat had ik zelf nooit kunnen maken en ik denk dat ik hem binnenkort nog een keer vraag om enkele kastjes terug op hun pootjes (lees: wieltjes) te krijgen. Ik betaalde hem de afgesproken buren voor zijn tijd en moeite en ben weer een buur-ervaring rijker!
Lilith

_________________________________________________________________________________________________________

Koffiekan

20 jaar geleden, toen mijn man en ik gingen samenwonen, kreeg ik van een collega een koffiezetapparaat cadeau.  Je weet wel, zo eentje met een koffiefilter en onderaan een glazen kan waar de koffie rustig indruppelt.  In de loop van de jaren zijn we die koffiezet heel specifiek beginnen gebruiken tijdens etentjes en familie samenkomsten bij ons thuis.  Met velen samen valt het pas echt op: het wordt stil als iedereen zijn tas koffie heeft .
Afgelopen zomer heb ik tijdens het laatste feest de glazen kan laten vallen.  Kapot.  Letterlijk in 1000 stukjes.
Ik klopte aan bij Buurtijd met de vraag of er misschien iemand ergens nog zo een glazen kan zou hebben liggen?  En ongelooflijk maar waar…  Afgelopen dinsdag kon ik via Buurtijd exact de juiste koffiekan gaan ophalen, bij Dotcom hadden ze precies mijn formaat!  Wat een ongelooflijk geluk en euh… precies op tijd voor alle kerst- eindejaarsfeesten!  Ik kijk alweer uit naar de rust wanneer iedereen zijn tasje koffie heeft 
An

_________________________________________________________________________________________________________

Naar het recyclagepark

Afgelopen week hielp ik Mieke bij het wegvoeren van groenafval en wat ander afgedankt materiaal naar het recyclagepark.  Het werd heel gezellig, met enthousiasme kennisgemaakt met alweer een nieuwe buur uit de buurt… en goed samen- en ge’net’werkt.   

_________________________________________________________________________________________________________

Boodschappen

Afgelopen jaar ben ik van de trap gevallen, en was ik tijdelijk wat minder mobiel.  Veel pijn tijdens het stappen.  Mijn moeder kon me gelukkig wat helpen met het huishouden, maar zij kon niet alles voor me doen.  Ik nam daarom contact op met Buurtijd om iemand te zoeken die eens naar de supermarkt, de bakker en de apotheker voor me wilde gaan.  Snel kreeg ik bericht van Buurtijd, dat Marleen die vlakbij me woont, me graag wilde helpen.  Marleen was mijn reddende engel, en we hadden ook een aangenaam contact.    
Een leuke ervaring, en een nieuw fijn contact!  Dankjewel Buurtijd!